Er zijn veel mensen in Nederland die brillen of contactlenzen dragen. Daarom is de vergoeding van deze door de zorgverzekering een veel gekozen aanvullende optie. Het verschilt nogal per zorgverzekeraar of een bril wel, niet of gedeeltelijk vergoed wordt. Daarbij zijn er veel onduidelijkheden over de vergoeding van een bril of lenzen. In dit artikel gaan we de meest voorkomende vragen over de vergoeding van een bril door de zorgverzekeraars beantwoorden.
Zorgverzekering Vergelijken 2021 »
Ik heb een bril nodig in 2021. Worden de kosten van deze bril betaald uit mijn basisverzekering?
Brillen worden in principe niet vergoed uit de basisverzekering, tenzij er sprake is van medische noodzaak. Of er een medische noodzaak is, bepaalt de oogarts en deze zorgt ook voor een verwijzing. Sommige verzekeraars vragen dan nog om een akkoordverklaring. Draag je een bril of lenzen alleen voor een beter zicht dan worden de kosten hiervan niet vergoed uit de basisverzekering. Je betaalt de kosten dan zelf of je kiest voor een aanvullende verzekering.
Mijn kind is jonger dan 18 jaar en heeft een bril nodig. Wat wordt vergoed door onze zorgverzekering in 2021?
Voor kinderen jonger dan 18 geldt eveneens dat er geen vergoeding voor een bril uit de basisverzekering mogelijk is, tenzij hier medische gronden voor zijn. In tegenstelling tot volwassenen geldt dit ook als het kind een hogere afwijking heeft dan zes dioptrieën. De vergoeding voor een bril voor een kind kan wel via een aanvullende verzekering. Tip: verzeker je kind altijd onder de aanvullende verzekering van de ouder met de beste dekking.
Wanneer krijg ik een medische indicatie? Worden mijn bril of lenzen dan vergoed door de zorgverzekeraar?
Je krijgt een medische indicatie als er sprake is van een oogcorrectie door een medische aandoening of trauma. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een groot verschil in het zicht is tussen het linker en rechteroog. Ook accomodatieve esotropie (scheel kijken) valt hieronder. In dit geval worden brillenglazen (dus niet het montuur) en lenzen vergoed uit de basisverzekering.
Een bril bij de opticien is best duur, wat zijn tips om te kunnen besparen bij een aankoop van een bril?
• Oriënteer je vooraf al op welk type montuur je ongeveer wilt. In de winkel kun je dan een snellere en betere keuze maken en geef je de verkoper minder kans een peperduur montuur op je neus te zetten.
• Kijk naar de aanbiedingen van opticiens. Vaak krijg je een tweede bril of een zonnebril op sterkte gratis bij je aankoop.
• Kijk je aanvullende verzekering na of je bij bepaalde opticiens extra korting krijgt. Honderd euro korting bij een verzekeraar is vaak heel gewoon.
• Shop online. Er zijn tegenwoordig websites waar je zelf een bril kunt samenstellen en vaak zijn deze winkels een stuk goedkoper. Vooral als je maar een kleine afwijking hebt, kan dit zeer voordelig zijn.
Kan ik altijd zelf een opticien uitzoeken als ik gebruik maak van mijn vergoeding voor een bril?
In principe kan je naar iedere opticien gaan voor een vergoeding van een bril. Brillen die je koopt bij een drogisterij of supermarkt worden niet vergoed. Er zijn echter veel zorgverzekeraars die speciale afspraken hebben gemaakt met bepaalde aanbieders. Je krijgt dan meer vergoed als je kiest voor de opticien waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. Meestal is het voordeliger om dan voor die opticien te kiezen. Let op: meestal heeft de opticien maar een beperkt aantal monturen beschikbaar voor klanten van zorgverzekeraars. Je wordt dus wel beperkt in je keuze vrijheid.
Welke aanvullende verzekering van Univé is het beste als ik een bril of lenzen nodig heb?
Als je een bril vergoed wilt hebben uit de aanvullende verzekering dan ben je bij Univé verplicht een bril te kopen bij één van de vijf opticiens waar Univé een contract mee heeft. De aanvullende verzekering genaamd “Aanvullend Best” heeft de beste vergoeding. Hier betaal je echter ook de hoogste premie voor. Als je niet veel eisen stelt aan een bril of maar een kleine afwijking hebt, kan: “Aanvullend Beter” (minder premie) waarschijnlijk ook wel uit voor je.
Ik ben bij VGZ verzekerd, welke aanvullende verzekering moet ik nemen voor de brilvergoeding?
Bij VGZ is de “Aanvullend Best” de beste aanvullende verzekering. Het verschil in vergoeding met “Aanvullend Beter” is echter minimaal (25 euro). Als je kiest voor een bril bij een gecontracteerde opticien is: “Aanvullend Beter” een betere optie, omdat je dan minder premie betaalt en dezelfde vergoeding krijgt als bij ‘Aanvullend Best’.
Ik wil een zorgverzekering afsluiten bij Promovendum en heb een bril nodig, welk pakket kan ik het beste nemen?
Promovendum geeft geen vergoeding uit een aanvullende verzekering voor brillen of lenzen. Wel heeft deze verzekeraar contracten met diverse opticiens. Bij deze opticiens krijg je een aparte korting bij de aanschaf van een bril of lenzen. De kortingen verschillend per opticien. Je kunt het beste zelf uitzoeken via de site van Promovendum welke korting het beste voor je uit kan. Let op: Promovendum is een zorgverzekeraar alleen voor hoger opgeleide mensen.
Zorgverzekering Vergelijken 2021 »
Ik wil klant worden bij United Consumers. Welke aanvullende verzekering kan ik het beste nemen?
United Consumers heeft een samenwerking met VGZ betreffende de aanvullende verzekeringen voor brillen en lenzen. De beste opties is, net als bij VGZ zelf, “Aanvullend Best”. Maar kijk ook even of “Aanvullend Beter” misschien beter op jou van toepassing is. Het maakt in principe niets uit of je kiest voor VGZ of voor United Consumers.
Wat is de goedkoopste of beste zorgverzekering als ik een bril nodig heb in 2021?
Een aanvullende verzekering voor alleen de vergoeding van een bril is niet heel erg lonend. De vergoedingen verschillen namelijk nauwelijks per zorgverzekeraar. Het is interessanter om naar het hele pakket van de aanvullende verzekering te kijken. Heb je bijvoorbeeld veel fysiotherapie nodig dan kun je dit combineren met de vergoeding voor een bril. In vrijwel alle gevallen is de zorgpremie voor de verzekering hoger dan vergoeding voor een bril. Een uitzondering hierop is de maatschappij Ditzo. Deze verzekeraar kan dus een goede optie zijn, maar je bent dan wel verplicht om naar Pearl Opticiens of Eye Wish opticiens te gaan.
Via welke vergelijkingssites kan ik het beste aanvullende verzekeringen met brilvergoeding vergelijken?
• Independer is een goede vergelijkingssites als het gaat om aanvullende verzekeringen voor een bril. Deze site is overzichtelijk en er wordt een duidelijke toelichting gegeven op de vergoeding voor brillen en lenzen.
• Zorgkiezer.nl is eveneens een duidelijke vergelijkingssite. De toelichting is iets minder uitgebreid, maar de zorgverzekeraars staan zeer overzichtelijk weergegeven.
• Pricewise.nl is een vergelijkingssite met een duidelijk overzicht van zorgverzekeraars. Het is duidelijk dat Pricewise afspraken heeft met bepaalde verzekeraars. Bij sommige verzekeraars op de site kun je namelijk direct een verzekering aanvragen en bij sommige niet.
• Geld.nl geeft een hele duidelijke en uitgebreide toelichting op de vergoeding van brillen en lenzen. Daarnaast vind je er een goed overzicht van aanbieders.
Is een aanvullende verzekering voor bril en lenzen altijd aan te raden of kan ik dit beter uit eigen zak betalen?
Het is niet altijd aan te raden om een aanvullende verzekering te nemen voor de vergoeding van alleen maar een bril of lenzen. Als je bijvoorbeeld een kleine afwijking hebt of je hoeft geen dun geslepen glazen is een aanvullende zorgverzekering niet altijd lonend. Het beste kun je uitrekenen wat de premie is van de aanvullende verzekering en dit vergelijken met de kosten van een bril plus de vergoeding uit de aanvullende verzekering. Bereken hoeveel je extra wilt en kan betalen voor de vergoeding van een bril.
Ik ben een student en heb een bril nodig. Zijn er nog speciale aanbiedingen of kortingen voor studenten?
Er zijn speciale aanbiedingen en kortingen voor studenten die brildragend zijn. Sommige verzekeraars hebben hiervoor een speciaal studentenpakket in hun aanvullende verzekering opgenomen. Er zijn ook maatschappijen die een speciale studentenverzekering aanbieden. Dan worden niet alleen brillen of lenzen vergoed met korting, maar ook andere zaken als fysiotherapie. Ook los van de zorgverzekeraar zijn er opticiens die studenten korting geven. Het kan verstandiger zijn om daar eerst naar te kijken en dan pas naar de vergoeding van de zorgverzekeraar.
Ik wil ook een aanvullende verzekering voor de tandarts afsluiten. Bestaat er ook een zorgverzekering ‘bril en tandarts’?
Er is geen enkele zorgverzekeraar die een speciale bril en lenzen verzekering aanbiedt. Wel zijn er verzekeraars die een soort van aanvullend totaalpakket aanbieden. De vergoeding per soort zorg is dan meestal wat lager, maar het totaalpakket is uitgebreider. Je krijgt dan bijvoorbeeld maximaal 50 euro vergoed voor een bril in plaats van 100 euro en tandheelkundige hulp krijg je vergoed tot 250 euro in plaats van 500. Ook hier moet je weer de afweging maken of dat in jouw situatie uit kan. Het beste kun je ook hier weer je kosten vergelijken met de zorgpremie.