Wat houdt ooglaseren in?
Ooglaseren is een moderne operatietechniek waarbij met een laser de bolling van je oog wordt behandeld. Ooglaseren kan gebruikt worden in veel situaties om je ogen weer beter te maken. Het is een pijnloze behandeling en heeft bewezen effecten. Een van de effecten is dat een ooglaser-behandeling ervoor kan zorgen dat je zicht weer wordt verbeterd. Maar de methodiek wordt ook in andere situaties toegepast. Ooglaseren wordt toegepast door heel Nederland.
Zorgverzekering Vergelijken 2021 »
Verschillende ooglaserbehandelingen
In Nederland kunnen verschillende ooglaserbehandelingen worden uitgevoerd. Elk probleem met de ogen vereist doorgaans een andere behandelingsmethode. Het is dan ook van nadrukkelijk belang dat er van te worden goed wordt nagegaan welke behandeling bij je past. Deze diagnose moet opgesteld worden door een ervaren specialist. Hieronder zullen de verschillende soorten behandelingen worden genoemd. Ook wat ze inhouden en wat de effecten ervan zijn.
Lasek
De Lasek-behandeling is de eenvoudigste manier om het zicht van de ogen te herstellen. Bij de Lasek-behandeling wordt allereerst de bovenste laag weggehaald. Vervolgens zal de laserbehandeling plaatsvinden op de tweede laag van het oog. Vervolgens zal na de behandeling de bovenste laag, die is weggehaald, vanzelf weer aangroeien. Ogen zijn bijzondere onderdelen van ons lichaam en hebben eigen herstelmogelijkheden. Welke resultaten kun je verwachten na een Lasek-behandeling? En hoe lang moet je thuis blijven? Bij een geslaagde laserbehandeling zal het herstel van het gezicht gemiddeld optreden na 2 tot 3 weken. Dit is echter nog maar de beginperiode en het zicht zal steeds beter worden. De optimaalste effecten zullen na maximaal 3 maanden zichtbaar zijn.
Intralasik
Naast de Lasek-behandeling is er ook nog de Intralasik-behandeling. Deze ooglaserbehandeling is voor veel verschillende soorten oogafwijkingen toepasbaar. Heb je een afwijking tussen 4,5+ en -10, dan kan deze behandeling effectief zijn. Het voordeel van deze behandeling is dat deze mesvrij is. Anders dan de Lasek-behandeling wordt de bovenste laag van je oog niet weggehaald. Een ander voordeel van deze behandeling is dat het herstel ook vrij snel optreedt. Het zicht kan zich al na enkele uren verbeteren, wat het dan ook een aantrekkelijke behandeling maakt. Na maximaal 3 maanden is het zicht het meest optimaal. Soms kan er nog een andere behandeling noodzakelijk zijn als het zicht toch tegenvalt. De laserbehandeling doet op zich geen pijn, maar het kan voorkomen dat er na de eerste paar uur van de behandeling een lichte pijn optreedt. Na twee dagen kun je in principe weer aan het werk.
TransPRK
De TransPRK-behandeling is één van de meest gekozen behandelingen. De reden hiervoor is dat dit een laserbehandeling is die niet heel intensief is, maar tegelijkertijd wel heel effectief. Bovendien wordt er bij deze behandeling totaal geen pijn ervaren over het algemeen. Zeker voor mensen die een lage pijngrens hebben is dit dus ideaal. Na 2 tot 5 dagen zal het zicht volledig herstellen. De resultaten van het optimale zicht zijn te zien na maximaal 3 maanden. Let wel: dit is het maximum; vaak zijn de meeste resultaten al veel eerder waar te nemen. Na 4 tot 5 dagen kun je na deze behandeling in principe weer aan het werk.
Risico’s van een laserbehandeling
Natuurlijk zijn er enkele risico’s wat betreft een laserbehandeling. Lees hieronder de risico’s van verschillende behandelingen.
Lasek
Hoewel de behandeling meestal goed gaat, kan het voorkomen dat er bepaalde zaken niet goed gaan bij deze behandeling. Het dunne flapje dat wordt weggehaald, wordt na deze behandeling meestal weer teruggeplaatst. Soms kan het zijn dat dit flapje heel fragiel is. En wanneer dit flapje niet sterk genoeg is, kan deze niet meer worden teruggeplaatst. Met als gevolg dat het flapje volledig wordt verwijderd. Dit is echter geen groot risico, want meestal groeit dit flapje zelf wel weer aan. Als bijeffect kan er dan wel haze optreden. Dit is een vertroebeling van het hoornvlies.
Intralasik
Bij een Intralasik-behandeling zijn er in principe weinig risico’s waar je voor moet uitkijken. Er wordt bij deze behandeling namelijk geen mes gebruikt, met als voordeel dat er ook weinig schade kan ontstaan, of fouten worden gemaakt. Daarnaast is er bij deze behandeling ook weinig kans op droge ogen. Je zult dus ook minder lastige napijnen of irritaties hebben.
TransPRK
Ook bij de TransPRK-behandeling zijn er weinig risico’s tijdens en na de behandeling te constateren. Wel kan na een TransPRK-behandeling eerst de gezichtsscherpte verminderen. Bovendien kunnen er technische problemen ontstaan. Ook kunnen er dubbele beelden optreden en meer oogafwijkingen. Meestal verdwijnt dit wel weer na verloop van tijd, maar in sommige gevallen kan dit lang blijven aanohouden. In die gevallen is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een professional op dat gebied.
Alternatieven voor ooglaseren
In sommige gevallen is het niet mogelijk om je ogen te laten laseren. Die diagnose kan gesteld worden door een oogarts na een onderzoek van je ogen. Ook kan er een medische oorzaak aan ten grondslag liggen. Maar zijn er ook alternatieven voor ooglaseren? Natuurlijk kun je gewoon gebruikmaken van lenzen of een bril. Maar ook is er de mogelijkheid tot lensimplantaten. In principe is dit hetzelfde als een reguliere lens, maar met als verschil dat het blijvend is en je ze dus altijd kunt gebruiken. Je blijft dan altijd scherp zien en hebt niet het gedoe dat optreedt bij reguliere lenzen. Bovendien is deze methode vrijwel voor iedereen toepasbaar.
Zorgverzekering Vergelijken 2021 »
Kosten ooglaseren 2021
De kosten van ooglaseren kunnen erg variëren. Dit is enerzijds afhankelijk van de behandeling, maar waar de behandeling wordt uitgevoerd speelt daarbij ook een grote rol. De kosten van een laserbehandeling liggen gemiddeld op €1000 per oog. Voor aanvullende behandelingen kunnen daar overigens extra kosten aan worden toegevoegd. Bijvoorbeeld een PT of een leesbrilcorrectie.
Ooglaseren en zorgverzekering 2021
Veel mensen vragen zich natuurlijk af of de kosten van ogen laseren door de zorgverzekering worden vergoed. Een ooglaserbehandeling kan aardig in de kosten oplopen en om die reden is het ook relevant om daar meer over te weten te komen. Een ooglaser-behandeling zit in de meeste gevallen niet in het basisverzekeringpakket. Wel is er de mogelijkheid om bij veel zorgverzekeringen een aanvullende verzekering voor laserbehandelingen af te sluiten. De vergoeding is afhankelijk van het aanvullende bedrag en de zorgverzekering. Elke zorgverzekering hanteert immers andere voorwaarden. In sommige gevallen is het voordeliger om het ooglaseren zelf te betalen. Bereken dit dus altijd eerst goed van te voren, alvorens je besluit om een aanvullende verzekering af te sluiten. Er bestaat namelijk ook altijd een kans dat je jezelf gaat oververzekeren.
Aanvullende zorgverzekering 2021 afsluiten?
Welke aanvullende verzekering je moet afsluiten voor ooglaseren is afhankelijk van de zorgaanbieder. Veel zorgverzekeraars bieden het aan bij een algemeen aanvullend pakket. Bij sommige verzekeringen moet je echter ook een eenmalige bijdrage betalen voor een ooglaser-behandeling. Vraag bij je zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden. Ben je ontevreden over de vergoedingen, of de kosten van een aanvullende verzekering? Er bestaat natuurlijk altijd de mogelijkheid om over te stappen. Dit kan vaak aan het einde van het jaar, maar bij sommige verzekeringen kan dat ook door het gehele jaar. Ook daarom is het verstandig om even informatie in te winnen bij je zorgverzekeraar.
Ogen in Turkije laten laseren
Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun ogen in Turkije te laten behandelen. De reden hiervoor is dat het een stuk goedkoper is dan in Nederland. Aangezien er vrije tarieven gelden, kan het zo zijn dat je in Nederland 1000 euro meer betaald dan een behandeling in Turkije. Dit is natuurlijk veel geld. Maar veel mensen vragen zich af of een behandeling in Turkije wel zo veilig is. Het is immers toch een ander land. Aan de ervaringen te lezen is het in principe gewoon veilig. ook in Turkije moeten artsen aan bepaalde normen voldoen. Ook in Nederland zijn vele Turkse artsen actief, dus waarom zou het in Turkije onveiliger zijn? Je kunt je natuurlijk altijd laten informeren bij professionals op dit gebied. Zeker als je je zorgen maakt. Je kunt dan je zorgen laten wegnemen. Maar mocht je het in zijn geheel niet vertrouwen, dan kun je natuurlijk altijd nog je ogen gewoon in Nederland laten laseren. In Turkije je ogen laten laseren is niet altijd goedkoper. Je moet immers ook de vliegticket en dergelijke betalen.
Ogen laseren aftrekbaar belasting 2021?
Sommige hulpmiddelen mogen worden afgetrokken van de belasting. Denk daarbij aan een blindenstok, of andere hulpmiddelen omtrent je gezichtsvermogen. Onder deze hulpmiddelen vallen echter niet ondersteuningen van je gezichtsvermogen. Brillen, lenzen en ooglaserbehandelingen kunnen dus niet worden afgetrokken van de belasting. Doe je dit wel dan riskeer je naheffingen van de belastingdienst. Iets wat je liever wilt voorkomen uiteraard.
Diabetes en ogen laten laseren
Zoals sommige mensen wellicht wel weten kan diabetes ervoor zorgen dat je slecht kunt zien. Dit komt omdat de suikerspiegel veel wisselt bij diabetes-patiënten. Dit resulteert erin dat het zicht erg kan veranderen. In sommige gevallen kan een laserbehandeling soelaas bieden. Dit is wel erg afhankelijk van de vorm diabetes die je hebt. Ook de ernst van de diabetes heeft hiermee te maken. Het is dus ook niet mogelijk om een eenduidig antwoord te geven of het voor iedereen geschikt is. Dit moet individueel bekeken worden.
Student en ogen laten laseren
Voor het laseren van ogen is een wettelijk minimum leeftijd vastgesteld van 18 jaar en ouder. Vroeger gebeurde het niet vaak dat jonge mensen hun ogen laserden, maar tegenwoordig is dit echter veranderd. Tussen de 18 en 25 jaar komt het laseren van de ogen regelmatig voor. Het is meer maatschappelijk geaccepteerd geworden en jongeren hebben meer geloof in de effecten ervan. Dit terwijl oudere mensen toch vaak liever nog gebruikmaken van de ouderwetse methoden zoals een bril of lenzen. Dat is natuurlijk ook wel enigszins logisch, aangezien oudere mensen meer vertrouwen voelen bij lenzen en brillen. Het laten laseren van je ogen is niet afhankelijk van de leeftijd, dus ook op jonge leeftijd kan het verstandig zijn als je slecht zicht hebt.
Ooglaser klinieken vergelijken
Er zijn meerdere ooglaserklinieken die een laserbehandeling aanbieden. Je kunt dus profiteren van de concurrentievoordelen. Waar let je op bij het kiezen van een behandeling? Allereerst kijk je natuurlijk naar de prijs. Hoeveel geld ben je kwijt voor de behandeling per kliniek? Dit is voor de meeste mensen de meest doorslaggevende factor bij het kiezen van een kliniek. Maar ook de klantenservice is belangrijk natuurlijk. Je wilt je als klant wel op je gemak voelen bij de kliniek. Dus niet alleen de prijs is van belang, maar ook de service. Hoe word je ontvangen? Hoe gaat de nabehandeling in zijn werk? Wat voor reputatie heeft de kliniek? Bij het kiezen van een juiste methode moet je met al deze facetten rekening houden.
Betrouwbare ooglaserklinieken
Om na te gaan of een ooglaserkliniek betrouwbaar is kun je recensies op internet lezen. Staan er veel positieve ervaringen op? En zijn de recensies niet nep? In dat geval kun je ervan uitgaan dat het een betrouwbare kliniek voor het laseren van je ogen is. Maar ook kun je bijvoorbeeld kijken welke klinieken zijn aangesloten bij je zorgverzekeraar. Vaak gaan zorgverzekeraars alleen in zee met klinieken die als zeer betrouwbaar te boek staan.
Herstel na het laseren van ogen
Een ooglaserbehandeling heeft vaak niet veel herstel nodig. Je kunt bij de meeste behandelingen een beetje napijn voelen, maar in de meeste gevallen blijft het daar dan ook bij. De eerste dagen kun je niet aan het werk en moet je thuis blijven. Bij de meeste behandelingen kun je na een aantal weken wel weer aan het werk.