-In welke periode kan ik een zorgverzekering afsluiten voor 2021?
Het is belangrijk om te weten voor wanneer je een zorgverzekering af moet sluiten voor het aankomende jaar; 2021. Als je wilt overstappen van de ene naar de andere zorgverzekering, moet je de huidige zorgverzekering stopzetten op uiterst 31 December 2019. De uiterste datum voor het afsluiten van je nieuwe zorgverzekering is een maandje later, namelijk op 31 Januari 2021. Zodra de nieuwe zorgverzekering is afgesloten, gaat deze met terugwerkende kracht in vanaf 1 Januari 2021.
Zorgverzekering Vergelijken 2021 »
-Ik word 18 jaar, wanneer moet ik een zorgverzekering afsluiten?
Wanneer je 18 wordt krijg je meer rechten, maar ook meteen meer plichten. Het is in Nederland namelijk verplicht om vanaf je 18de een eigen zorgverzekering te hebben. Tot je 18de ben je gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders, daarna moet je echter zorgen dat je een eigen zorgverzekering hebt afgesloten. Je moet de zorgverzekering uiterlijk een maand na je 18de verjaardag hebben afgesloten. Doe je dit niet, dan krijg je een boete van 402,24 euro, en deze boete kan nog een keer worden opgelegd als je daarna nog geen zorgverzekering hebt afgesloten.
-Kan ik ook een zorgverzekering afsluiten midden in het jaar?
Het is gebruikelijk dat iemand maar één keer per jaar kan overstappen van zorgverzekering. Dit kan in de periode van half November tot 31 Januari. Er zijn echter een paar uitzonderingen waarbij het mogelijk is om midden in het jaar een zorgverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld als je nog helemaal niet verzekerd bent, of uit het buitenland komt en daarom meteen verplicht een zorgverzekering af moet sluiten. Ook wordt er een uitzondering gemaakt als je net 18 bent geworden en dus voor het eerst een zorgverzekering af moet sluiten, of als je gaat scheiden. Daarnaast kan het probleem ook bij de zorgverzekeraar liggen, en kan deze tussentijds de polisvoorwaarden aanpassen. In dit geval mag je ook midden in het jaar een andere zorgverzekering afsluiten.
-Hoe kan ik een zorgverzekering afsluiten als buitenlander?
Als je als buitenlander in Nederland komt wonen maar je hebt nog geen verblijfsvergunning, dan kan je ook geen zorgverzekering afsluiten. Zodra je wel een verblijfsvergunning hebt verkregen, en je bent 18 jaar of ouder, ben je verplicht om binnen vier maanden na het verkrijgen van de verblijfsvergunning een zorgverzekering af te sluiten. Als ingangsdatum van de zorgverzekering kun je vervolgens dezelfde ingangsdatum als de verblijfsvergunning invullen. Vanaf die datum ben je dan met terugwerkende kracht verzekerd en ben je ook de premie aan de zorgverzekeraar verschuldigd.
Daarnaast is het ook verplicht om een zorgverzekering af te sluiten als je werkzaam in Nederland bent, maar in het buitenland woont.
Een buitenlandse student is echter niet verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten, tenzij je een (bij)baan of betaalde stage in Nederland hebt.
-Kan ik ook een zorgverzekering afsluiten zonder (woon)adres of vaste woon en verblijfplaats?
In principe moet iedereen die in Nederland woont een zorgverzekering hebben. Dus ook als je geen vast adres hebt moet je een basisverzekering afgesloten hebben. Daarnaast is het ook zo dat geen enkele zorgverzekeraar je mag weigeren. Je moet de zorgverzekeraar wel kunnen bewijzen dat je daadwerkelijk in Nederland woont. Dit kan bijvoorbeeld door een BSN-nummer, paspoort of een bewijs van inkomsten zoals bijvoorbeeld een daklozenuitkering te laten zien aan de verzekeraar, zodat deze zeker weet dat je in Nederland woont.
Je moet echter wel een bestaand postadres doorgeven. Als je geen vast woonadres hebt, kun je via de gemeente een speciaal briefadres aanvragen. Dit is goed genoeg om een zorgverzekering aan te vragen.
-Is het mogelijk iemand anders een zorgverzekering afsluiten?
In de meeste gevallen sluit iedere volwassene zijn of haar eigen zorgverzekering af. Er zijn alleen sommige gevallen waarin dat niet kan of dat een ander recht heeft om dit voor jou te doen. Je kan bijvoorbeeld zonder toestemming een zorgverzekering afsluiten voor een minderjarig waarvan jij een ouder bent, of voor een persoon waarvan jij de mentor, curator of bewindvoerder bent.
Je hebt wel toestemming nodig om de zorgverzekering van iemand anders af te sluiten als het bijvoorbeeld voor een familielid, dakloze of alzheimerpatiënt is. Ook heb je toestemming nodig voor iemand die voor langere tijd in een psychiatrische instelling, ziekenhuis of verpleeghuis zit. En als laatste ook voor personen die een patiënt zijn van de sociale dienst, of zorginstelling waar jij werkt.
-Ik ben een tijdje in het buitenland geweest, wanneer moet ik een zorgverzekering afsluiten na verblijf buitenland?
Als je terugkomt van bijvoorbeeld lang werken of reizen in het buitenland, is het verstandig om zo snel mogelijk weer een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Het is namelijk verplicht om 4 maanden na terugkomst in Nederland weer een zorgverzekering af te sluiten. Dit moet als je je inschrijft bij een Nederlandse gemeente, of als je hier gaat werken.
-Kan ik een zorgverzekering afsluiten zonder BSN?
Je kunt in Nederland een zorgverzekering afsluiten zonder vaste verblijfplaats of BSN-nummer te hebben, als je maar een van deze ander documenten aan de zorgverzekeraar kan tonen.
• Pinbonnen
• (Daklozen)uitkering
• Verklaring van UWV of gemeente
-Is het mogelijk een zorgverzekering af te sluiten zonder DigiD?
Een zorgverzekering afsluiten zonder dat je een DigiD hebt is mogelijk, het is echter niet handig. Als je geen DigiD hebt, kun je meestal niet inloggen op de site van de zorgverzekeraar. Dit weerhoudt je van belangrijke documenten zoals je polis blad en declaratie overzicht. Deze informatie kun je dan alleen telefonisch opvragen, wat een stuk minder overzichtelijk is.
Goedkopere zorgverzekeringen kunnen soms wel een DigiD vereisen om op deze manier te kunnen declareren. De Nederlandse nationaliteit is namelijk een vereiste om een DigiD aan te vragen. Dit gebeurt om te voorkomen dat bijvoorbeeld grensarbeiders deze verzekeringen afsluiten.
-Ik kan geen Nederlands, kan ik mijn zorgverzekering afsluiten in het Engels?
Tegenwoordig bieden veel zorgverzekeraars al hun verzekeringen ook aan in het Engels. Zo wordt het makkelijker gemaakt voor mensen die vanuit het buitenland naar Nederland verhuizen. Meestal is alle informatie op de website van de zorgverzekeraar ook in het Engels te verkrijgen.
-Kan ik ook een zorgverzekering afsluiten na 1 Januari 2021?
Als je bijvoorbeeld wilt overstappen naar een andere verzekeraar, moet je de oude zorgverzekering stopzetten voor uiterlijk 1 januari. Je kan deze stopzetten in de periode van half November tot 1 Januari. Je moet dan voor 1 Februari een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten.
Er zijn echter enkele uitzonderingen. Je kan nog een zorgverzekering afsluiten ná 1 Januari als je:
• 18 wordt
• Gaat scheiden
• In militaire dienst gaat
• Bij een ander bedrijf gaat werken
• Nog niet verzekerd bent
-Is het mogelijk een zorgverzekering af te sluiten met terugwerkende kracht?
Als je nog geen zorgverzekering hebt voor 1 Februari, is het aan te raden om dit zo snel mogelijk te regelen. Als je te laat bent met het afsluiten werkt de zorgverzekering niet met terugwerkende kracht. Alle ziektekosten die je in de tijd waarin je onverzekerd bent geweest hebt gemaakt, dienen te worden betaald uit je eigen zak. Het is daarom zeer verstandig om ervoor te zorgen dat je voor 1 Februari bent verzekerd, dan werkt de zorgverzekering namelijk wel met terugwerkende kracht tot 1 Januari.
-Kan ik een aanvullende zorgverzekering los afsluiten?
Iedereen in Nederland moet een basis zorgverzekering afsluiten, maar voor sommige mensen is dit pakket net niet genoeg. Deze mensen kunnen ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit kan bij je huidige verzekeraar, maar dit kan ook bij een andere zorgverzekeraar. Het is dan aan jou om te kijken wat voordeliger en of handiger is. Vaak is het het prettigst om al je verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Het is bijvoorbeeld onhandig als je aanvullende kosten hebt op je basisverzekering, waardoor je deze weer bij de aanvullende verzekering moet declareren, zo moet je dus bij twee verschillende verzekeraars de kosten declareren.
Het komt ook weleens voor dat je toeslag op de premie moet betalen, dit kan zelfs oplopen tot 50%. Als je denkt dat een aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar voordeliger is, kan dit voordeel al snel wegvallen door de toeslag die betaalt moet worden.
-Ik heb grote schulden en ik zit zonder inkomen, kan ik wel een zorgverzekering afsluiten en kan ik hulp krijgen bij het betalen van mijn premie?
Als je geen inkomstenbron hebt, maar je woont wel in Nederland, moet je alsnog een zorgverzekering hebben. Zonder inkomen krijg je de maximale zorgtoeslag, dit is bij alleenstaanden 99 euro per maand (2019) en voor mensen met een toeslagpartner 192 euro (2019). Dit kun je regelen via de Belastingdienst.
-Kan ik nog een zorgverzekering afsluiten na wanbetaling?
Veel verzekeraars willen inzicht in je betaalgedrag van de afgelopen 5 jaar, om zo te kunnen zien of je in staat bent de premie te betalen. Als er namelijk geen premie wordt betaald, ben je ook niet verzekerd. Als wanbetaler blijf je alsnog wel verzekerd voor je basiszorgverzekering. Alle aanvullende verzekeringen zullen echter wel vervallen. Je kunt ook niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar zonder eerst de schuld af te lossen.