Goed verzekerd in 2021? Regel je zorgverzekering uiterlijk 31 december Overweeg je een nieuwe zorgverzekering voor 2021? Of wil je wel bij je huidige aanbieder blijven maar past je aanvullende pakket niet meer zo goed bij je zorggebruik? Let op dat je op tijd je nieuwe zorgverzekering regelt. De laatste dag waarop je kunt overstappen is 31 december 2019. Heb je in de drukke decembermaand geen tijd gehad om een nieuwe zorgverzekering te kiezen maar wil je wel overstappen? Zeg dan zelf alvast je oude zorgverzekering op. Dit mag je tot en met 31 december doen. Je hebt dan nog een maand om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Op 31 januari moet je je nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten, die met terugwerkende kracht per 1 januari ingaat. Samengevat: wil je overstappen, dan moet je je huidige verzekering opzeggen voor of op 31 december. In januari 2021 mag je alleen nog een nieuwe verzekering kiezen mits je op tijd hebt opgezegd.
Zorgverzekering Vergelijken 2021 »
Wanneer mag je tussentijds overstappen?
Er zijn een paar uitzonderingen op de deadline van 31 december. Dit zijn bijzondere situaties waarin je tussentijds van zorgverzekering mag wisselen.
-Als je zorgverzekeraar zijn voorwaarden wijzigt in jouw nadeel.
-Als je 18 jaar wordt. Tot je 18e ben je meeverzekerd met je ouders. Vanaf je 18e jaar moet je zelf je premie gaan betalen. Je krijgt van de verzekeraar van je ouders een voorstel maar je mag dit wijzigen of naar een andere aanbieder overstappen.
-Bij een scheiding, als je een zorgpolis had samen met je ex-partner.
-Wanneer je wisselt van baan en instapt in de collectieve polis van het bedrijf waar je gaat werken.
-Bij militaire dienst. Gedurende je diensttijd ben je verzekerd via het Ministerie van Defensie. Voor die tijd zeg je je eigen zorgverzekering op. Na je diensttijd sluit je een nieuwe eigen zorgverzekering af.
-Als je in het buitenland hebt gewoond en naar Nederland verhuist. Wanneer je in Nederland komt wonen moet je een zorgverzekering afsluiten.
Wanneer maken zorgverzekeraars de premie voor 2021 bekend?
Ben je benieuwd naar de premie die je volgend jaar gaat betalen voor je zorgverzekering? Uiterlijk 12 november maken alle zorgverzekeraars hun premies voor 2021 bekend. Vanaf dat moment kun je de nieuwe zorgverzekeringen vergelijken, bepalen welke aanbieder voor jou de beste is en overstappen naar je nieuwe verzekeraar. Je nieuwe verzekering gaat vanaf 1 januari 2021 in, ook als je in november al overstapt. Dus je oude polis loopt tot 31 december door.
Wordt mijn eigen risico hoger?
In 2021 verandert er niets aan het verplichte eigen risico van de basisverzekering. Dit blijft €385 in 2021, net zoals in 2019. Dit betekent dat je de eerste €385 zelf betaalt als je zorgkosten maakt. Pas daarna betaalt je verzekeraar de rekening. Ook in 2021 wordt het eigen risico niet hoger omdat het kabinet dit in het regeerakkoord heeft besloten. Je kunt vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico, waardoor je korting krijgt op je verzekeringspremie. Als je nauwelijks zorg gebruikt kan dit een interessante optie zijn.
Wisselen van basisverzekering: waar moet je op letten?
Elk jaar bepaalt de overheid welke zorgkosten vergoed worden vanuit de basisverzekering. Het basispakket is bij elke verzekeraar hetzelfde. De verschillen tussen zorgverzekeraars zitten vooral in de keuzevrijheid die je hebt. De goedkopere basisverzekeringen vergoeden alleen behandelingen bij ziekenhuizen en specialisten waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Als verzekerde ben je dus verplicht om naar deze ziekenhuizen te gaan. Wil je je ergens anders laten behandelen en heeft de verzekeraar met dit ziekenhuis geen contract dan kun je geconfronteerd worden met zeer hoge rekeningen. Wil je je ziekenhuis vrij kunnen kiezen, dan kom je uit op een duurdere basisverzekering.
Wisselen van aanvullend pakket: waar moet je op letten?
Ben je gezond en heb je weinig zorg nodig, dan voldoet de basisverzekering meestal. Het kan handig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten die extra zorg vergoedt, bijvoorbeeld kosten voor brillen en lenzen, rekeningen van de tandarts, zorg in het buitenland en extra fysiotherapie. Bedenk vooraf of de behandeling daadwerkelijk duurder zal zijn dan de extra premie die de zorgverzekeraar vraagt. Je kunt goedkoper uit zijn door je bril zelf te betalen en te besparen op je verzekering.
Wissel je als gezin van aanvullende verzekering, kijk dan of de aanvulling nog past bij beide partners. Ook als je zwanger wilt worden in 2021 is het aan te raden goed te kijken naar jouw aanvullende zorgverzekering voor het komende jaar. Gebruikt een van jullie meer of andere zorg dan de ander, bekijk dan of het loont om allebei een eigen aanvullende verzekering te nemen passend bij je eigen zorggebruik. Zo voorkom je dat je meer premie betaalt dan nodig en verzekerd bent voor zorg die je toch niet gebruikt.
Bij de basisverzekering geldt acceptatieplicht. Verzekeraars moeten iedereen verzekeren. Bij dure aanvullende verzekeringen is dit niet het geval. De verzekeraar mag extra informatie vragen aan jou en je behandelaar en besluiten je niet te accepteren. Bij een dure tandartsverzekering kan de verzekeraar bijvoorbeeld vragen hoe de staat is van je gebit en welke behandelingen op korte termijn nodig zullen zijn. Zo’n onderzoek kost best wat tijd. Wil je een uitgebreide aanvullende verzekering, meld je dan ruim voor 31 december aan bij je nieuwe verzekeraar en wacht niet tot het laatste moment.
Ik heb geen zorgverzekering, wat moet ik doen?
De basisverzekering is wettelijk verplicht in Nederland. Iedereen moet een basisverzekering hebben. Daardoor kan je bij de huisarts terecht, hoef je je medicijnen niet zelf te betalen en kun je behandeld worden in het ziekenhuis als dat nodig is. Ben je niet verzekerd omdat je bijvoorbeeld in het buitenland gewoond hebt? Dan moet je al je zorgkosten zelf betalen. Bovendien kun je een boete krijgen van van het CAK als zij bij hun controle ontdekken dat je onverzekerd bent. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk dat je zo snel mogelijk een basisverzekering afsluit. Doe dit zodra je ontdekt dat je niet verzekerd bent en wacht niet tot 31 december.