Wat is COPD?
Je hebt ongetwijfeld wel eens van het woord COPD gehoord. Dit is een afkorting van de meer ingewikkelde naam: Chronische Obstructieve Long Ziekte. Zoals deze naam al doet vermoeden, is COPD dus een longziekte die chronisch is. Bij COPD zijn je longen beschadigd. Dit is zeer ernstig, want dit resulteert erin dat je moeilijker kunt ademen. Wanneer je ernstige COPD hebt, kan dit zelfs je leven in grote mate beïnvloeden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je moeite hebt met reguliere dingen. Zaken waar andere mensen geen problemen mee hebben over het algemeen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan traplopen, boodschappen doen en zelfs aankleden. COPD kan in verschillende vormen voorkomen qua ernst. Om die reden is het daarom altijd verstandig om snel actie te ondernemen wanneer je COPD hebt. Hoewel het niet te genezen is, kun je er toch voor zorgen dat de COPD niet verergert. Een belangrijke zaak is bijvoorbeeld om te stoppen met roken, mocht je dat doen. Dit kan een oorzaak zijn van COPD, maar het kan bovendien de COPD ook verergeren.
Zorgverzekering Vergelijken 2021 »
Aan COPD liggen soms verschillende oorzaken ten grondslag. Astma kan ervoor zorgen dat je last kan krijgen van COPD. Maar ook een ernstige longontsteking in het verleden, of een andere soort longziekte kunnen het risico vergroten. Bovendien kan het ook zo zijn dat COPD erfelijk is. Er zijn namelijk gevallen van families bekend waarbij meerdere mensen last hebben van COPD. Er is dus een bepaald gen dat ervoor zorgt dat dit erfelijk is. Dit is natuurlijk erg vervelend. Ook schadelijke stoffen in het algemeen kunnen COPD teweegbrengen. Vooral wanneer je vaak wordt blootgesteld aan deze stoffen maak je daar een grote kans op. Sommige mensen werken bijvoorbeeld op locaties waar veel verfdampen voorkomen. Dit kan op de lange termijn COPD in de hand werken. Maar ook luchtvervuiling kan ervoor zorgen dat je last gaat krijgen van COPD. Bijvoorbeeld wanneer je in een erg grote stad woont met veel vervoer. In Nederland is dit nog niet zo erg als in andere landen, maar misschien woon je bijvoorbeeld wel in Mexico-stad. In dergelijke steden is er meer luchtvervuiling en dit is erg ongezond voor je longen.
Bovenstaande oorzaken komen regelmatig voor, maar er is één onderliggende oorzaak die zorgt voor een zeer grote kans op COPD. Dit is natuurlijk roken. In de volksmond wordt roken ook vaak in verband gebracht met COPD en dat is ook terecht. Je hebt een zeer hoge kans op COPD wanneer je veel rookt. Ook meeroken kan ervoor zorgen dat je last gaat krijgen van COPD in de toekomst. COPD komt meestal voor bij mensen na hun veertigste levensjaar. Daarvoor is er nog een vrij klein risico, maar dit betekent niet dat het dan niet voor kan komen. Wanneer je erachter bent gekomen dat je last hebt van COPD door het roken, dan is het aan te raden om zo snel mogelijk te stoppen. In een vroeg stadium hoeft COPD nog niet heel veel klachten te geven. Is er echter COPD bij je geconstateerd? En rook je ook nog steeds? Het is dan aan te raden om dan zo snel mogelijk te stoppen. Mocht je hier problemen mee hebben, dan kun je je altijd laten doorverwijzen naar een huisarts. Deze kan je tips geven of weer doorverwijzen naar iemand anders. Ook op andere manieren kun je natuurlijk hulp zoeken. Vaak is het wel verstandig om onder begeleiding proberen te stoppen. Zeker wanneer je wel eens geprobeerd hebt om zelf te stoppen, maar dat dit achteraf niet zeer effectief is gebleken. Vaak heb je 7 keer meer kans om te stoppen als je dit onder begeleiding doet. Je bent dan gemotiveerd en de mensen die je helpen hebben veel ervaring met dit proces.
COPD kan erin resulteren dat je last kunt krijgen van verschillende soorten klachten. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat mensen met COPD het heel benauwd krijgen. Ook hoesten ze regelmatig. Dit kan droog hoesten zijn, maar het gebeurt ook regelmatig dat mensen met COPD veel slijm ophoesten. Daarnaast kun je kortademig zijn. Bijvoorbeeld in het algemeen, maar het kan ook dat je kortademig bent bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten. Dit kunnen lichte activiteiten zijn bij mensen die veel last hebben van COPD. Of natuurlijk zware activiteiten kunnen het in de hand werken. Denk daarbij aan sporten, of bijvoorbeeld een heel eind wandelen. Ook kan je gewicht veranderen en kan het erin resulteren dat je weinig spierkracht hebt.
Van COPD kan helaas niet worden genezen. Daarom wordt het dan ook een chronische ziekte genoemd. Veel mensen vragen zich af wat de levensverwachting is bij het hebben van COPD. Dit is echter zeer lastig te zeggen, want COPD kan vele gradaties hebben in mate van ernst. Bij zeer lichte COPD is er bijvoorbeeld weinig kans op grote problemen omtrent de levensverwachting. Bij matige COPD kan dit echter wel effect hebben en is het ook aan te raden om de levensstijl aan te passen. Heb je zeer ernstige COPD dan kan dit effect hebben op de levensverwachting. Sommige mensen komen zelfs in een rolstoel terecht. Geen pretje natuurlijk. Daarom is het verstandig om altijd onder behandeling te staan bij een huisarts als het gaat om COPD.
Behandelmethodes COPD
De belangrijkste behandelmethode wat betreft COPD is iets waar jezelf invloed op hebt. Dit is namelijk het stoppen met roken. Heb je COPD en rook je nog? Stoppen met roken is dan het eerste wat je te doen staat. Indien je hier veel problemen mee ervaart, kun je altijd vragen om begeleiding. Het is bewezen dat met begeleiding mensen veel sneller van het roken afkomen. Naast roken worden er ook vaak behandelingen met medicijnen aangeraden. Luchtwegverwijders zijn bijvoorbeeld medicijnen die regelmatig aangeraden worden. Zeker wanneer je last hebt van kortademigheid. Deze medicijnen zorgen er dan voor dat je een stuk beter kunt ademen. Ook ontstekingsremmers worden regelmatig aangeraden als medicijnen. Dit kan prikkelingen voorkomen waardoor je bijvoorbeeld minder last krijgt van hoesten.
In sommige gevallen kan een operatie ook een behandelmethode zijn. Hiermee worden de slechte delen van de longen verwijderd. Deze zijn dan aangetast door de COPD. Het goede gedeelte van de longen blijft dan over. In zeer ernstige gevallen kan het zelfs noodzakelijk zijn om een longtransplantatie uit te laten voeren. Dit betekent dat je longen vervangen worden. Soms worden de longen deels vervangen, maar in sommige gevallen komt het ook voor dat beide longen worden vervangen. Dit klinkt zeer eenvoudig, maar dit is het niet. Je lichaam kan dit namelijk lastig verwerken. Je moet dan je hele leven medicijnen gebruiken, zodat je lichaam de stoffen kan afstoten. Een vervanging van de longen is dan ook een drastische behandelmethode en wordt niet heel vaak gebruikt. Alleen in zeer ernstige gevallen en meestal zijn er dan ook nog eens bepaalde voorwaarden aan verbonden. Ook zijn er soms nieuwe behandelmethodes waarvan je kunt profiteren. Er wordt namelijk veel onderzoek uitgevoerd om de ziekte COPD te genezen en/of beter te verhelpen.
Zorgverzekering Vergelijken 2021 »
COPD en zorgverzekerings-vergoeding 2021
Wanneer je last hebt van COPD, en je moet behandeld worden, wil je natuurlijk wel weten of dit vergoed wordt door je zorgverzekering. In principe worden er veel zaken vergoed wat betreft de medicijnen van COPD. Deze worden ofwel vergoed uit de basisverzekering. Denk daarbij bijvoorbeeld aan inhalatiemedicijnen. In de regel worden deze altijd vergoed. Bij sommige zorgverzekeringen geldt er echter wel een maximum vergoeding. Het is dan ook relevant om dat even na te gaan in je polisvoorwaarden. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met de klantenservice en zij kunnen je voorzien van extra informatie. Bij sommige zorgverzekeringen is het ook zo dat je je aanvullend moet verzekeren voor de medicijnen. Soms kan dit ook een eigen keuze zijn, wanneer er bijvoorbeeld een jaarlijks limiet geldt. Door jezelf dan aanvullend te verzekeren, zorg je ervoor dat er ook boven dat limiet wordt vergoed. Of dit de moeite waard is, is afhankelijk van de kosten die je maakt en dergelijke. Dit is dus zeer persoonlijk en lastig om iets over te zeggen.
Ook kan het zijn dat je gebruik moet maken van voedingsadviezen van een diëtist. COPD kan namelijk ook te maken hebben met voeding. In principe is er een vaste regeling wat betreft de vergoeding hiervoor. In de meeste basisverzekeringen wordt namelijk ongeveer drie uur vergoed. Heb je meer afspraken nodig? Deze worden dan meestal niet vergoed. Wel is er de mogelijkheid om dan gebruik te maken van een aanvullende verzekering. Dit kan soms voordelig zijn, maar soms bestaat er ook het risico op oververzekeren. Het is dus wel belangrijk om even na te gaan of dit wel relevant voor je is. Soms ben je namelijk meer kosten kwijt door de aanvullende verzekering, dan dat je kwijt bent aan de afspraken wanneer je ze gewoon zelf zou betalen.
Ook fysiotherapie kan nodig zijn voor mensen met COPD. Je moet namelijk fit blijven. De eerste 20 sessies worden meestal vergoed in de basisverzekering. Voor overige sessies kun je weer een aanvullende verzekering afsluiten. In sommige basisverzekeringen is het overigens ook mogelijk om extra sessies vergoed te krijgen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Je moet dan bijvoorbeeld COPD hebben in een ernstig stadium. In die gevallen kun je soms meerdere sessies vergoed krijgen. Hoeveel sessies dit zijn is afhankelijk van de zorgverzekeraar.
Welke aanvullende verzekeringen afsluiten in 2021?
Welke verzekeringen je moet afsluiten is enerzijds afhankelijk van de ernst van de COPD. Heb je bijvoorbeeld veel behandelmethodes nodig, dan is het verstandig om dit te doen. Dan heb je namelijk niet genoeg aan je basisverzekering en kan het veel geld besparen door jezelf aanvullend te laten verzekeren. Welke aanvullende verzekering je moet afsluiten is afhankelijk van de behandelingsmethodes die noodzakelijk zijn. Heb je bijvoorbeeld aangeraden gekregen van je huisarts om iets met je voeding te doen? Dan kan het raadzaam zijn een om een aanvullende verzekering voor de diëtiste aan te schaffen. Je kunt dan meerdere sessies vergoed krijgen. Heb je echter veel medicijnen nodig? Dit wordt enerzijds vergoed door de basisverzekering, maar soms zit daar een limiet op. Met een aanvullende verzekering kan dan ook vergoed worden boven dat limiet. Ook als je meer moet bewegen van de huisarts kan een aanvullende verzekering aan te raden zijn. Dan moet je een aanvullende verzekering voor de fysiotherapie aanschaffen. Heb je meer dan 20 sessies nodig en zit je niet in een ernstig stadium van COPD? Dan moet je na de 20e sessie dit meestal zelf vergoeden. Het is dan niet onverstandig om eens te kijken of een aanvullende verzekering raadzaam is.
Verzekering vergelijken 2021
Heb je COPD, dan is het raadzaam om eens na te gaan of je huidige verzekering wel voldoende dekt. De basisverzekering is bij de meeste verzekeraars wel hetzelfde, maar de aanvullende verzekeringen kunnen compleet anders zijn. Bij het vergelijken van de verzekeringen is het allereerst van belang om na te gaan welke behandelmethodes je nodig bent. Elke COPD-aandoening vereist namelijk andere behandelmethodes. Heb je veel medicijnen nodig? Ga dan na waar de aanvullende verzekering voor medicijnen het goedkoopst is. Ben je echter veel fysio nodig? Ga dan na waar je de sessies vergoed kunt krijgen tegen scherpe kosten. Heb je begeleiding bij bijvoorbeeld roken nodig? Kijk dan ook waar dit het goedkoopst kan en waar je er het meeste voordeel uit kunt halen. Heb je meerdere behandelmethodes nodig? Kijk dan of er ergens een pakket is waar je aanvullend kan vergoeden met een bepaalde korting.
COPD-patiënt: weigering bij zorgverzekering?
In principe is het zo dat je als COPD-patiënt niet geweigerd kan worden bij een zorgverzekering. Er zijn echter wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als duidelijk blijkt dat er misbruik wordt gemaakt, of wanneer je een zeer uitgebreid pakket van behandelingen nodig bent. In die gevallen word je meestal ook nog niet geweigerd. Wel kan het zijn dat je dan een ander soort polis krijgt. Bijvoorbeeld een polis waarbij je extra moet bepalen, of een voorwaarde dat bepaalde zaken niet aanvullend verzekerd worden. Het is altijd verstandig om je hieromtrent te laten informeren bij een professional. Deze kunnen je verder helpen en je van dienst zijn. Het is altijd van groot belang om je hieromtrent goed te laten informeren.
COPD-Gold- Classificaties: wat is het?
Aangezien COPD veel voorkomt, is er een speciale organisatie opgesteld die richtlijnen aangeeft wat betreft de COPD. Deze is dan in meerdere stadia verdeeld. Deze organisatie geeft richtlijnen, waardoor er sneller een diagnose kan worden opgesteld. Niet alleen wordt de diagnose stellen opgesteld, maar ook kunnen ze helpen met het voorstellen van de juiste behandelingsmethodes. In principe heeft GOLD de COPD opgedeeld in 5 stadia. Van zeer licht tot en met vrij ernstig. Al deze stadia zijn vervolgens weer onderverdeeld in verschillende karakteristieken. Dankzij deze kennis kan een huisarts bijvoorbeeld snel vaststellen in welke stadia een patiënt zich bevindt. Ook kan het zijn dat het stadia naarmate de tijd vordert gaat veranderen. Wanneer je bijvoorbeeld blijft doorroken met COPD, is er een grote kans dat je in een erger stadia terecht komt.
COPD en stoppen met roken
In de basisverzekering wordt hulp met stoppen met roken vergoed voor COPD-patiënten. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. Je kunt namelijk slechts gebruikmaken van één stoppen met roken-programma per jaar. Mocht je bijvoorbeeld deelnemen aan dat programma, maar je rookt nog steeds? In dat geval moet je een nieuw programma volledig zelf vergoeden. Als je dankzij dat programma echter kunt stoppen met roken, dan is dat natuurlijk zeer voordelig. Je betaalt dan helemaal niets.
Eigen risico verhogen COPD
Het is als COPD-patiënt nooit verstandig om je eigen risico te verhogen. In het algemeen is het nooit erg verstandig om je eigen risico te verhogen. Veel mensen verhogen hun eigen risico, zodat ze maandelijks minder geld kwijt zijn aan hun zorgverzekering. Het nadeel daarvan is echter dat zorg erg duur is. Mocht je iets krijgen, dan is de kans groot dat er al een grote hap uit je eigen risico wordt genomen. Het kan dan zijn dat je ineens heel veel geld kwijt bent. En zeker met COPD loop je risico op allerlei andere complicaties. Het eigen risico verhogen is dus geen goed idee.
Weinig geld en COPD?
Er zijn verschillende tegemoetkomingen voor mensen met een laag inkomen Zo heb je in Nederland bijvoorbeeld de zorgtoeslag. Je krijgt dan een groot gedeelte vergoed, waardoor je in principe weinig geld kwijt bent aan je zorgverzekering. Als je COPD hebt met weinig inkomen, kun je ook gebruikmaken van deze toeslag. Iedereen in Nederland met een laag inkomen heeft er immers recht op. Ook via de gemeente kunnen er soms bepaalde tegemoetkomingen zijn. Dit is wel volledig afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Voor andere regelingen kun je altijd contact opnemen met je zorgverzekering. Zij kunnen je ook van meer informatie voorzien.