Fysiotherapie in de basisverzekering (2021)?
Veel mensen vragen zich af of fysiotherapie in de basisverzekering zit bij je zorgverzekering. Dit is natuurlijk nuttig om te weten, want veel mensen zijn genoodzaakt gebruik te maken van fysiotherapie, terwijl ze enkel voorzien zijn van een basisverzekering fysiotherapie. Dat is natuurlijk zeer jammer. Om het antwoord op de vraag te geven. Over het algemeen is fysiotherapie niet opgenomen in de basisverzekering. Let wel: niet volledig, maar het kan wel zo zijn dat fysiotherapie voor een deel zit opgenomen in het basispakket. Dit is in specifieke situaties namelijk mogelijk. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de leeftijd van een persoon en de aandoeningen.
Zorgverzekering Vergelijken 2021 »
Voor mensen onder de 18 jaar is het vaak het geval dat zij fysiotherapie wel vergoed kunnen krijgen in het basispakket bij verschillende zorgverzekeringen. Let wel: het is doorgaans dan niet zo dat alle behandelingen worden vergoed, maar slechts een gedeelte van de behandelingen worden vergoed. Hoeveel behandelingen dit precies zijn, is verschillend per verschillende zorgverzekering. Om daar achter te komen is het om die reden van belang om contact met de zorgverzekeringen op te nemen. Natuurlijk staat de meeste informatie ook wel op de websites van de zorgverzekeringen. Bovendien is het ook nog mogelijk om via een vergelijkingswebsite de zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.
Ook boven de 18 jaar is het mogelijk dat de fysiotherapie wordt opgenomen in het basispakket. Hiervan is enkel sprake als je te kampen hebt met een chronische aandoening. Vaak krijg je niet de eerste behandelingen vergoed, maar na een aantal, bijvoorbeeld 20 behandelingen, krijg je ze dan wel vergoed. Dat is natuurlijk een groot voordeel te noemen. Want zeker met een chronische ziekte kunnen de kosten daaromtrent namelijk hoog oplopen. Als je echter 18 jaar of ouder bent en geen last hebt van een chronische aandoening, wordt doorgaans de fysiotherapie niet vergoed.
Fysiotherapie zorgverzekeringen vergelijken
Als je geen chronische aandoening hebt en boven de 18 bent, kom je waarschijnlijk niet in aanmerking voor behandelingen die worden vergoed middels het basispakket. Mocht je toch behandelingen vergoed willen krijgen, dan zul je een aanvullend pakket moeten afsluiten bij een zorgverzekering. Dit kan bij je eigen zorgverzekering zijn, maar er is natuurlijk ook de mogelijkheid om deze af te sluiten bij een andere zorgverzekeringsmaatschappij. Als je deze verzekeringen met elkaar gaat vergelijken, is het van belang om met een aantal zaken rekening te houden.
Allereerst moet je nagaan hoeveel behandelingen je momenteel (of in de toekomst) denkt nodig te hebben. Mochten dit bijvoorbeeld maar een paar behandelingen zijn, dan kun je in je aanvullende verzekering een aantal behandelingen opnemen. Dit is bij veel zorgverzekeringen doorgaans namelijk goedkoper. Zorg dan ook dat je gaat vergelijken hoeveel behandelingen je kunt krijgen voor welke prijs. Hiervoor kun je informatie aanvragen bij de verschillende zorgverzekeringen, maar het is ook mogelijk om dit via een vergelijkingswebsite na te gaan. Als je echter zeker weet dat je meer behandelingen nodig bent, dan is het aan te raden om een aanvullende verzekering af te sluiten met onbeperkt vergoede behandelingen. Bij de ene verzekering kan dit duurder zijn dan bij de andere verzekering. Voordat je deze beslissing neemt is het daarom goed om verschillende polissen met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker waar je aan toe bent en ben je overal op voorbereid. Dat is natuurlijk zeer handig. Want zeker op de lange termijn kan dit je namelijk veel geld schelen.
Chronische aandoening Fysiotherapie
Zoals reeds vermeld worden chronische aandoeningen bij veel
zorgverzekeringsmaatschappijen dus voor een deel vergoed. Dit is dus afhankelijk van een aantal kwesties. Allereerst om wat voor soort chronische aandoening het gaat. Het is namelijk niet zo dat bij elke chronische aandoening een deel ervan vergoed wordt. De chronische aandoening moet dan allereerst op de lijst staan bij de zorgverzekering. Veel maatschappijen werken namelijk met een lijst. Staat je aandoening op de lijst, dan is de kans groot dat je aandoening wordt vergoed. Deze lijst is doorgaans vrij algemeen en wordt door de overheid vastgesteld. Staat je aandoening op de lijst? in dat geval is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een groot deel van een vergoeding. Staat je aandoening echter niet op de lijst? Dan is de kans groot dat je aandoening niet verzekerd wordt. Meestal wordt bij een chronische aandoening de eerste (20) behandelingen niet vergoed. Daarna dan wel. Staat je aandoening niet op de lijst? Dan ben je genoodzaakt om een aanvullende verzekering te nemen.
Fysiotherapie en eigen risico
Mensen vragen zich vaak af of fysiotherapie gedekt wordt in het eigen risico. Dit is van een aantal zaken afhankelijk. Allereerst is dit ook afhankelijk van de leeftijd. Voor kinderen onder de 18 jaar valt de fysiotherapie over het algemeen niet in het eigen risico. Dit omdat het eigen risico over het algemeen is uitgesloten voor mensen die jonger dan 18 jaar zijn. Dit is dus niet alleen met betrekking tot fysiotherapie maar over het algemeen. De fysiotherapie kan echter ook gedekt zijn uit de basisverzekering met een chronische vergoeding. In dat geval is het eigen risico wel van toepassing. De reden hiervoor is dat dit gedekt wordt door de basisverzekering. Doorgaans vallen al die kwesties altijd onder het eigen risico.
Naast chronische aandoeningen zijn er nog een aantal uitzonderingen waarbij fysiotherapie in het basispakket kan vallen. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als je last hebt van urine-incontinentie, vanwege problemen met je bekken. Ook bij artrose kan het in speciale gevallen gedekt worden door de zorgverzekering. Bij beide kwesties valt het onder de basisverzekering en dus ook onder het eigen risico. Wanneer je een aanvullende verzekering met fysiotherapie afsluit, valt het echter niet onder het eigen risico. De reden hiervoor is dat het niet onder de basisverzekering valt. Aanvullende verzekeringen vallen niet onder het eigen risico.
Fysiotherapie in het buitenland
Of je fysiotherapie in het buitenland vergoed wordt is maar de vraag. Dit is namelijk van veel zaken afhankelijk. Allereerst is de regel dat doorgaans spoedeisende hulp in het buitenland altijd door je verzekering wordt vergoed. Wanneer de fysiotherapie niet spoedeisend is, is de kans groot dat het niet geheel wordt vergoed. Het kan dan echter wel gedeeltelijk worden vergoed. Bijvoorbeeld enkel de Nederlandse tarieven. Maar het is verstandig om dit van te voren na te gaan. Je wilt natuurlijk niet achteraf met verschillende onverwachtse kosten komen te zitten. Dat is iets wat je ten alle tijden wilt voorkomen.
Onbeperkte fysiotherapie in 2021
Weet je zeker dat je een verzekering nodig bent met onbeperkte fysiotherapie? Dan is het verstandig om na te gaan bij welke zorgverzekering je dit het best kunt doen. Bij welke zorgverzekering dit is, is echter afhankelijk van veel verschillende zaken. Allereerst is het van belang om naar de verschillende pakketten te kijken bij het afsluiten van een zorgverzekering. Zo kan het namelijk zijn dat je geen specifieke aanvullende zorgverzekering kunt afsluiten met enkel fysiotherapie. Vaak ben je dan verplicht om een geheel pakket te nemen. Dit kan erin resulteren dat je bent oververzekerd. Je betaalt dan namelijk niet alleen voor de fysiotherapie, maar ook alle aanvullende kwesties, zoals bijvoorbeeld een tandartsverzekering. Wanneer je zeker weet dat je dit niet nodig hebt, is het dus verstandig om daar bij het afsluiten rekening mee te houden.
Weet je bijvoorbeeld zeker dat je enkel een aanvullende verzekering met onbeperkte fysio wilt nemen? Vergelijk dan alle zorgmaatschappijen waarbij dit wordt aangeboden. Alle maatschappijen waarbij dit niet mogelijk is kun je er dan al gelijk uitfilteren. De maatschappijen die het individueel aanbieden kun je dan qua kosten met elkaar vergelijken. Er zijn verschillende websites waarbij je onafhankelijk de verzekeringskosten met elkaar kunt vergelijken. Dit heeft als voordeel dat het veel tijd bespaart. Je hoeft namelijk niet contact op te nemen met alle verzekeringsmaatschappijen.
Fysiotherapie en verwijzing huisarts
Er zijn verschillende zaken waarbij je een verwijzing van de huisarts nodig bent alvorens je gebruik kunt maken van de zorg. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het uitschrijven van medicijnen. Sommige medicijnen kun je vrijelijk aanschaffen, maar andere medicijnen kun je enkel op doktersrecept krijgen. Ook voor revalidatie en verschillende ziekenhuiszorg is het altijd noodzakelijk om een verwijzing van de huisarts te krijgen. Maar er zijn ook zaken waarbij dit niet nodig is. Denk daarbij aan tandartszorg, kwesties met je ogen, je gehoor en dergelijke. Ook heb je geen verwijzing nodig bij fysiotherapie en dat is natuurlijk een belangrijk voordeel te noemen. Je kunt dus rechtstreeks contact opnemen met een fysiotherapeut om te genieten van de juiste zorg.
Zorgverzekering Vergelijken 2021 »
Operatie en fysiotherapie nodig?
Wanneer je een operatie hebt ondergaan en dan fysiotherapie nodig bent, dan wil je natuurlijk weten of dit vergoed wordt ja of nee. Dit ligt vrij complex, maar is toch redelijk gemakkelijk uit te leggen. Hierbij is het allereerst van belang om na te gaan waar de behandelingen plaatsvinden. Vinden de behandelingen bijvoorbeeld plaats in het ziekenhuis? Dan valt het onder de basisverzekering en zullen die behandelingen allemaal vergoed worden. Word je echter thuis behandeld na een operatie, dan valt dit helaas niet onder de basisverzekering. Ben je dan niet onder 18 jaar en heb je geen chronische ziekte die op de lijst staat van de rijksoverheid? In die gevallen wordt het niet gedekt door de basisvergoeding en zul je het helaas zelf moeten betalen. Wanneer je echter een aanvullende verzekering hebt, is het niet noodzakelijk om het zelf te betalen.
Zorgverzekering onbeperkt
Om na te gaan welke zorgverzekeraars zorgverzekering onbeperkt aanbieden, is het verstandig om dit gade te slaan op de specifieke websites. Maar ook via een vergelijkingswebsite is het mogelijk om dit met elkaar te vergelijken. Welke zorgverzekeringen in 2021 onbeperkte fysio aanbieden kan namelijk verschillen. Tegenwoordig is het zo dat er weinig zorgverzekeraars zijn die onbeperkte fysiotherapie aanbieden. Dit is in de loop der jaren namelijk veel veranderd. Vaak kun je wel heel veel behandelingen vergoed krijgen, tot en met zelfs 36, maar onbeperkt is erg lastig. Toch zijn er bepaalde zorgverzekeringen die dit echt aanbieden. Een daarvan is de Friesland zorgverzekeraar. Een andere verzekering is de ONVZ.
Onbeperkte fysio ook echt onbeperkt?
Er zijn dus slechts een aantal verzekeringen waarbij de fysio ook echt onbeperkt is. Bij sommige verzekeringen kun je ook onbeperkte behandelingen vergoed krijgen, maar vaak moet er dan een medische selectie plaatsvinden. Ook wanneer je een chronische aandoening hebt, kan het zo zijn dat er onbeperkte fysio aangeboden wordt. Hiervoor is het doorgaans wel van belang dat deze ziekte op de lijst staat van chronische aandoeningen die vergoed worden.
12 behandelingen fysio
Hoewel onbeperkte fysio bij veel zorgverzekeraars bijna niet meer wordt aangeboden, is het bij veel zorgverzekeraars wel mogelijk om 12 behandelingen fysiotherapie af te sluiten middels een aanvullende verzekering. Dit kan een groot voordeel zijn, want vaak is het zo dat je ook niet meer dan 12 behandelingen per jaar nodig bent. Een onbeperkte fysiotherapie is vaak alleen nuttig voor mensen met een chronische aandoening. Deze mensen krijgen echter vaak al onbeperkte fysio in de basisverzekering na een aantal behandelingen. Wanneer je bijvoorbeeld een blessure hebt opgelopen, volstaat het doorgaans om een 12 behandelingen fysio op te nemen in je pakket. Er zijn verschillende websites waar je de verzekeringen die dit aanbieden op een goede manier met elkaar kunt vergelijken. Dit zorgt er dan ook voor dat je altijd geld kunt besparen. Elke zorgverzekering heeft wel weer wat unieks en een voordeel voor een persoon. Terwijl het tegelijkertijd een nadeel is voor een ander persoon.
Kinderen onder de 18 jaar
Een voordeel is dat kinderen onder de 18 jaar altijd hun basisverzekering vergoed krijgen. Dit heeft een aantal redenen. Een van die redenen is dat kinderen onder de 18 jaar minder snel ziek zijn. Ze zullen minder snel last van hun gewrichten en dergelijke krijgen en daarom is het ook een stuk makkelijker om deze verzekering te dekken voor een zorgverzekeraar. Een ander voordeel is dat kinderen onder de 18 jaar nog niet volwassen zijn en daarom hebben ze sowieso vaak maar privileges. Je valt dan namelijk nog onder het toezicht van je voogden. Mocht je dus een kind hebben die onder de 18 is, en je wilt gebruikmaken van fysiotherapie dan is het aan te raden om dit te doen. Niet alleen worden de behandelingen vergoed, een ander voordeel is ook nog eens dat het geen invloed heeft op het eigen risico. Dit is bijvoorbeeld wel het geval bij een chronische aandoening.
Aanvullende verzekering voordeliger dan zelf betalen?
Of een aanvullende verzekering voordeliger is dan zelf betalen, is ook van een aantal zaken afhankelijk. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het aantal sessies en ook de duurzaamheid over de jaren heen. Ben je bijvoorbeeld een fanatieke sporter en verwacht je veel fysio nodig te hebben? In dergelijke gevallen is het altijd voordeliger om een aanvullende verzekering af te sluiten.
De kosten van de fysio kunnen dan namelijk hoog oplopen. Ben je echter iemand die zelden fysio nodig heeft? In die gevallen is het vaak niet verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Hoewel het namelijk een stuk goedkoper lijkt, is het zo dat een aanvullende verzekering op de lange termijn wel veel geld kost. Deze kosten lopen steeds verder op, maar vaak heb je het niet door, omdat het geen eenmalige betaling is. Maar omdat het beetje bij beetje gaat. Uiteindelijk ben je echter wel evenveel geld kwijt. In dergelijke gevallen kan het dus verstandiger zijn om zelf je fysio te betalen. Het is dus altijd belangrijk om daar rekening mee te houden. Je kunt het zelf gemakkelijk berekenen. Weeg de mogelijke sessies die je nodig bent af tegen de kosten van een aanvullende jaarlijkse verzekering. Bereken vervolgens wat een sessie bij de fysio normaliter kost. Op die manier kun je gemakkelijk nagaan of je een aanvullende verzekering nodig bent.
Aanvullende verzekering afsluiten andere verzekeraar
Het is vaak mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten bij een ander zorgverzekeraar dan degene waarbij je de basisverzekering hebt afgesloten. Het voordeel hiervan kan zijn dat je wel tevreden bent over het basispakket van je huidige zorgverzekering, maar niet over het aanvullende pakket. Omdat deze bijvoorbeeld te duur is, of omdat er een ander probleem mee is. Dat je bijvoorbeeld veel andere dekkingen eveneens verplicht bent te betalen. Het is dus altijd mogelijk om enkel een aanvullende verzekering af te sluiten.
Zelf fysiotherapeut kiezen
Vaak kun je zelf kiezen bij welke fysiotherapeut je verzekerd wilt worden. Het voordeel daarvan is dat je iets kan kiezen wat bij je voorkeur past. Misschien heb je bijvoorbeeld wel specifieke verhalen gehoord over een specifieke fysiotherapeute. De fysiotherapeut moet echter wel erkend zijn, dat is wel een voorwaarde. Je kunt jezelf niet zomaar fysiotherapeut noemen. Naar welke fysiotherapeut je toekan heeft ook te maken met de polis. Je hebt namelijk twee verschillende polissen. Enerzijds de naturapolis. Dan kun je alleen naar therapeuten die een contract met je zorgverzekering hebben afgesloten. Met een restitutiepolis kun je naar elke therapeut die je wil. Zoals je wellicht al kunt raden is de restitutiepolis wel een stuk duurder dan de naturapolis.
Overstappen zorgverzekering
Vaak wil je overstappen naar een andere zorgverzekering, omdat daar bijvoorbeeld een betere dekking is voor de behandelingen. Het is echter niet mogelijk om altijd over te stappen naar een andere zorgverzekering. Bij sommige zorgverzekeraars is die mogelijkheid er wel, maar dit is eerder regel dan uitzondering. Normaliter kun je alleen aan het einde van het jaar een andere zorgverzekering afsluiten. Dit is in de periode half november tot en met december. In die periode moet je dus overwegen of je ofwel een andere zorgverzekering nodig bent.
Beste zorgverzekering 2021
Welke zorgverzekering het beste is, is lastig te bepalen, omdat dit zeer afhankelijk is van wat je nodig bent. Bij sommige zorgverzekeringen is het bijvoorbeeld voordeliger wanneer je een aantal sessies bij je vergoeding opneemt in je aanvullende verzekering. Bij andere zorgverzekeringen is het echter zo dat je bijvoorbeeld voordeliger uit bent met onbeperkte fysiotherapie in je zorgverzekering. Het is dus zeer context afhankelijk. Opnieuw wordt aangeraden om naar betrouwbare vergelijkingswebsites te gaan. Hier kun je snel concluderen welke zorgverzekering omtrent fysiotherapie het beste voor je is in 2021.
Gemiddelde kosten per behandeling
Hoeveel de fysiotherapie je gaat kosten per behandeling is dus afhankelijk van je verzekering. Maar niet alleen je type verzekering heeft daarmee te maken, maar ook het type behandeling. De ene behandeling kost namelijk een stuk meer dan een andere behandeling. Over het algemeen kun je uitgaan van circa 30 euro voor een sessie van 30 minuten. Maar dit kan dus zeer verschillen. Soms kan dit meer zijn, maar soms kan dit namelijk ook een stuk minder zijn.
Kosten niet kunnen betalen
Mocht je de kosten van een aanvullende verzekering niet kunnen betalen? Dan is dat natuurlijk zeer vervelend. Zeker als je wel fysiotherapie nodig hebt. Gelukkig is er dan een mogelijkheid om gebruik te maken van een gemeentelijke zorgverzekering. Dit is echter niet altijd het geval en de voorwaarden ervan zijn afhankelijk per gemeente. Wilt u daar gebruik van maken, dan is het belangrijk om goed te informeren wat de specifieke voorwaarden en dergelijke zijn.