Alle antwoorden op vragen over zorgverzekeringen en methylfenidaat.
Wat is methylfenidaat?
Methylfenidaat is een chemisch stofje die men gebruikt voor het maken van het medicijn Ritalin. Ritalin is een bekend medicijn tegen concentratiestoornissen zoals ADD of ADHD. Er zijn ook sterkere varianten van hetzelfde medicijn. Zo is Concerta een bekende variant voor de patiënten waarbij Ritalin niet voldoende effect heeft. Beide medicijnen kunnen patiënten helpen om zich beter te concentreren en minder op prikkels te reageren. Concerta heeft een langere werking dan Ritalin en hoeft daarom maar één keer per dag te worden genomen. De patiënt hoeft hierdoor de hele dag niks bij te slikken. Ritalin zal vaker moeten worden ingenomen om de hele dag effect te hebben. Bijwerkingen zijn transpiratie, trillingen, hartkloppingen en een dalende eetlust.
Het gebruik van dit medicijn is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook het gebruik door consumenten die geen recept hebben is gestegen. Dit vormt momenteel een punt van discussie.
Zorgverzekering Vergelijken 2021 »
Wanneer wordt methylfenidaat voorgeschreven?
Vooral bij patiënten met een concentratiestoornis. Dit wordt vaak al op jonge leeftijd vastgesteld. De afgelopen jaren is er veel discussie ontstaan over de snelheid waarop doctoreren ritalin voorschrijven. Het medicijn heeft namelijk veel bijwerkingen en kinderen krijgen het soms op jonge leeftijd al voorgeschreven. Dit kan ook een afhankelijkheid aan het medicijn creëren. Misbruik van het medicijn is ook een veel voorkomend probleem. Studenten gebruiken het medicijn om zich beter voor te bereiden op tentamens en in het bedrijfsleven slikt men het medicijn ook om de hele avond door te kunnen werken. Dit gebeurd grootschalig zonder dat het is voorgeschreven. Ook gebruikt men het medicijn als recreatieve drug. Dit gaat vaak gepaard met een hogere dosering van het medicijn. In sommige gevallen wordt het medicijn zelfs gesnoven. Deze vormen van gebruik van het medicijn vallen zwaar af te raden.
Men claimt daarom ook dat doctoren voorzichtiger moeten zijn met de manier en hoeveelheid waarmee ze dit medicijn voorschrijven. Doktoren zullen vaker moeten gaan controleren of het medicijn wel echt nodig is of dat er andere methodes voldoen. Ook zal het bestaande patiënten beter moeten informeren over de bijwerkingen en moeten controleren of er kan worden afgebouwd.
Heb ik een recept nodig voor methylfenidaat?
Ja, om methylfenidaat mee te krijgen van de apotheker moet je in Nederland een recept van de dokter hebben. Dit zal de dokter pas meegeven nadat er uitvoerig onderzoek is gedaan en er is vastgesteld dat je een concentratiestoornis hebt.
Wordt methylfenidaat betaald vanuit de basis zorgverzekering?
Ja, het is een normaal medicijn en zal daarom (mits voorgeschreven) volledig worden betaald uit de basis verzekering.
Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig als ik methylfenidaat nodig heb?
Nee je hebt geen aanvullende verzekering nodig voor methylfenidaat. De basis verzekering dekt deze medicatie volledig.
Worden de kosten van methylfenidaat afgehaald van mijn eigen risico?
Ja de kosten van methylfenidaat worden afgehaald van jouw eigen risico. De eerste 385 euro per jaar zal je dus zelf moeten betalen mits je nog geen andere ziektekosten hebt gemaakt in dat jaar.
Welke alternatieven zijn er voor methylfenidaat als ik ADHD of ADD heb?
Cognitieve gedragstherapie en mindfulness worden gezien als goede alternatieven voor Ritalin. Als je liever geen medicatie gebruikt zou je dit eerst kunnen proberen voordat je erop overgaat. Ook zijn er veel homeopathische middelen verkrijgbaar die de concentratiestoornis proberen te verhelpen. Je zou deze kunnen proberen ondanks dat ze vaak niet wetenschappelijk zijn bewezen. Een eliminatiedieet is daarnaast een mogelijkheid die erom bekend staat problemen met concentratie te verhelpen.
Mag ik methylfenidaat meenemen als ik naar het buitenland op vakantie ga?
Dit mag. Je moet wel altijd het doktersrecept of een Schengen verklaring bij je hebben. Lees je voor de zekerheid altijd even in voordat je op reis gaat. Vooral als je buiten Europa reist is het goed om te weten hoe er tegen bepaalde medicatie wordt aangekeken.
Kan ik methylfenidaat gebruiken tijdens een zwangerschap?
Het is beter om dit medicijn niet te gebruiken tijdens een zwangerschap. Er zijn niet veel zwangere vrouwen dit medicijn wel hebben gebruikt tijdens de zwangerschap en hierdoor is er nog geen goed onderzoek geweest naar de effecten op baby’s op lange en korte termijn. Mocht je het toch willen gebruiken, raadpleeg dan je huisarts. Het valt in ieder geval af te raden.
Wat gaat er veranderen op het gebied van adhd medicijnen en zorgverzekeringen in 2021?
Er zal niks veranderen betreffende de vergoeding van de medicatie voor ADHD in 2021. Deze zullen ook in dit jaar gewoon worden gedekt door de basis verzekering. Het zal ook in 2021 nog steeds afgaan van het eigen risico.