Is een zorgverzekering met volledige vergoeding voor fysiotherapie voor jou de beste keuze?
Ga je regelmatig naar de fysiotherapeut, dan is een aanvullende zorgverzekering die fysiobehandelingen vergoedt voor jou interessant. Tot 31 december heb je de tijd om je huidige zorgverzekering op te zeggen en een nieuwe verzekering uit te zoeken voor 2021. Nu is het moment om te bedenken welke vergoeding voor fysiotherapie bij jou past en of het in jouw situatie voordelig is om een verzekering af te sluiten die fysiotherapie volledig vergoedt.
Zorgverzekering Vergelijken 2021 »
Wanneer ga je naar de fysiotherapeut
Een fysiotherapeut helpt je bij lichamelijke klachten waardoor je sneller van je pijn af komt en weer gemakkelijker beweegt. Als je net bent geopereerd aan bijvoorbeeld je knie of heup zal de fysiotherapeut gericht met je oefenen zodat je snel weer op de been bent. Ook bij pijn door overbelasting of sportblessures kan de fysiotherapeut je goed begeleiden waardoor je gemakkelijker herstelt. Patiënten die problemen hebben met bewegen als gevolg van een chronische aandoening maken daarnaast veel gebruik van fysiotherapie. Denk aan mensen met gewrichtsziekten waaronder artrose en neurologische aandoeningen zoals MS en Parkinson. Door gericht te oefenen probeert de fysiotherapeut de beweegfuncties die mensen nog hebben te behouden zo lang als dat mogelijk is.
Wat houdt een zorgverzekering met volledige vergoeding voor fysiotherapie in?
Bij een zorgverzekering met onbeperkte fysiotherapie krijg je alle behandelingen bij de fysiotherapeut vergoed. Veel aanvullende verzekeringen hebben fysiotherapie wel in het pakket zitten, maar met een maximum aantal behandelingen. Stel je sluit een verzekering af waarbij je 20 behandelingen vergoed krijgt en je hebt 30 behandelingen nodig, dan betaal je de laatste 10 behandelingen zelf. Bij onbeperkte fysiotherapie weet je vooraf dat je alle behandelingen vergoed zult krijgen ongeacht je gebruik.
Welke zorgverzekeraars bieden in 2021 onbeperkte fysiotherapie aan?
Er zijn op dit moment vijf zorgverzekeraars die volledige vergoeding voor fysiotherapie aanbieden. Dit zijn ONVZ, PNOZorg, VVAA, De Friesland en IZZ. De aanvullende verzekeringen zijn niet goedkoop. Naast de premie voor de basisverzekering betaal je zo’n 60 euro extra per maand voor het aanvullende pakket. Verder hebben de eerste drie verzekeraars een acceptatieprocedure, dit betekent in de praktijk dat je een verklaring moet invullen met vragen over je gezondheid. De verzekeraar zal je vragen of je al onder behandeling bent bij een fysiotherapeut, voor welke aandoeningen je deze behandelingen krijgt en hoe vaak je naar de fysiotherapeut gaat. Op basis van je antwoorden kan de verzekeraar een hogere premie vragen of besluiten je niet te accepteren. De Friesland en IZZ hebben deze acceptatieprocedure niet. Maar dan nog kunnen er bepaalde voorwaarden gelden. Zo moet je bij de Friesland een speciale goedkeuring aanvragen na de 37e behandeling om in aanmerking te komen voor verdere vergoeding.
Wanneer krijg je fysiotherapie uit de basisverzekering vergoed?
De overheid heeft een lijst met chronische aandoeningen opgesteld, de zogenaamde “chronische lijst”, waarbij fysiotherapie belangrijk is om patiënten zo gezond mogelijk te houden. Hier staan bijvoorbeeld spierziekten op, MS en whiplash. Fysiotherapie voor aandoeningen van de “chronische lijst” wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar de eerste 20 behandelingen moet je zelf betalen en het eigen risico geldt. Daarnaast vergoedt de basisverzekering fysiotherapie in een aantal bijzondere situaties, bijvoorbeeld tijdens en vlak na opname in het ziekenhuis. Bij artrose krijg je maximaal 12 behandelingen vergoed en bij urineverlies als gevolg van bekkenproblemen maximaal 9. Wel geldt het verplichte eigen risico. Dat wil zeggen dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet voldoen, pas daarna betaalt de verzekeraar jouw rekeningen.
Krijg ik fysiotherapie voor mijn kind onder de 18 vergoed vanuit de basisverzekering?
Ook kinderen onder de 18 gaan wel eens naar een fysiotherapeut. Heeft een kind fysiotherapie nodig voor een aandoening van de chronische lijst, dan is fysiotherapie volledig gedekt. Ook de eerste 20 behandelingen krijg je vergoed en het eigen risico geldt niet. Dus vanaf de eerste behandeling betaalt de verzekeraar je rekeningen. Voor bijzondere situaties waarin de basisverzekering fysiotherapie voor volwassenen vergoedt, krijgen kinderen deze vergoeding ook. Denk aan een ziekenhuisopname en het herstel daarvan. Heeft je kind om een andere reden fysiotherapie nodig, dan krijg je de eerste 9 behandelingen vergoed uit de basisverzekering en kun je toestemming vragen om nog eens 9 behandelingen vergoed te krijgen.
Is een verzekering met onbeperkte fysiotherapie 2021 de beste keuze voor mij?
Als je vaak naar de fysiotherapeut gaat voor een aandoening die niet op de chronische lijst staat, dan kun je een aanvullend pakket met onbeperkte fysiotherapie overwegen. Houd rekening met een premie van ongeveer 60 euro per maand bovenop de basisverzekering, maak een schatting van je kosten voor fysiotherapie in 2021 en vergelijk deze bedragen voor jezelf. Is onbeperkte vergoeding voor fysiotherapie voor jou gunstig en besluit je zo’n verzekering af te sluiten, dan kun je te maken krijgen met een acceptatieprocedure waarbij verzekeraars extra vragen mogen stellen. Het is daarom verstandig om je nieuwe verzekering ruim voor 31 december aan te vragen. Stel dat de verzekeraar je niet zou accepteren, dan heb je daarna nog alle tijd om andere opties te overwegen. Zo kun je ook in 2021 gerust naar de fysiotherapeut.